Krucha ,słodka ,delikatna - to Ona beza :)
Uwielbiam bezę pod każdą postacią .Tym razem postanowiłam zrobić roladę ,która zawsze wydawała mi się skomplikowana .Tymczasem okazała się ona banalnie prosta i mega pyszna ,polecam :)
Rolada bezowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę .
Stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając ( cukier musi się rozpuścić ) .
2.Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia ,tak aby papier wystawał poza blachę ( będzie lepiej nam ja później ściągnąć )
Rozprowadzić równomiernie bezę i posypać płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach 15 minut ,pozniej zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15-20 minut .
3.Po upieczeniu bezę odstawić na 10 minut do wystygnięcia.
4.Na blacie rozłożyć ściereczkę bawełnianą. Wyłożyć na nią bezę papierem do góry .Zdjąć delikatnie papier.
5.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić .Stopniowo dodawać serek mascarpone i na końcu cukier puder.
Krem wyłożyć na bezę i równomiernie rozsmarować.
6.Truskawki umyć ,usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki .
Wyłożyć na krem ( 2 łyżki kremu zostawić do dekoracji).Delikatnie zwijać w rulon .
7.Gotową roladę posmarować po wierzchu kremem ,ozdobić truskawki i miętą lub rozmarynem .
Komentarze