Leczo warzywne z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pełne kolorowych warzyw, przenikających się smakiem, wegetariańskie leczo z leśnymi grzybami. To danie doskonałe po jesiennym grzybobraniu, ale z powodzeniem możemy przygotować je poza sezonem z grzybów mrożonych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cebule
    białą część pora
    2-3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    2 małe kalarepy
    2 marchewki
    czerwona papryka
    żółta papryka
    400-500g leśnych grzybów
    0,5l bulionu warzywnego
    sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka
    szklanka zielonego groszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Gulasz

Leczo warzywne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku rozgrzewamy nieco oleju. Szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i por pokrojony w półplasterki.
    Kalarepę i papryki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli i pora, przesmażamy razem kilka minut. Dodajemy oczyszczone grzyby leśne (większe grzyby kroimy na mniejsze części) i podlewamy bulionem. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankom i słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut raz po raz mieszając. Na ostatnie 7 minut gotowania dodajemy zielony groszek.
    Doprawiamy do smaku. Serwujemy z grzankami z bagietki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować