Pełne kolorowych warzyw, przenikających się smakiem, wegetariańskie leczo z leśnymi grzybami. To danie doskonałe po jesiennym grzybobraniu, ale z powodzeniem możemy przygotować je poza sezonem z grzybów mrożonych.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie cebule
białą część pora
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
2 małe kalarepy
2 marchewki
czerwona papryka
żółta papryka
400-500g leśnych grzybów
0,5l bulionu warzywnego
sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka
szklanka zielonego groszku
Leczo warzywne z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W sporym garnku rozgrzewamy nieco oleju. Szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i por pokrojony w półplasterki.
Kalarepę i papryki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli i pora, przesmażamy razem kilka minut. Dodajemy oczyszczone grzyby leśne (większe grzyby kroimy na mniejsze części) i podlewamy bulionem. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankom i słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut raz po raz mieszając. Na ostatnie 7 minut gotowania dodajemy zielony groszek.
Doprawiamy do smaku. Serwujemy z grzankami z bagietki.
Komentarze