Leczo z cukinii bardzo lubię szczególnie letnia porą kiedy mam jej pod dostatkiem. Tym razem dodałam do niego fasolę, danie wyszło bardzo smaczne i sycące.
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
2-3 cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Pół puszki czerwonej fasoli
Pół puszki białej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Zioła prowansalskie
Olej kokosowy do smażenia
Warzywne leczo z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy. Cukinię myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i papryki, dusimy do miękkości. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy razem z koncentratem do pozostałych warzyw, dusimy pod przykryciem przez 5 minut. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Komentarze