Kolejne pyszne, lekkie i sycące danie. Oczywiście przygotowałam je z sezonowych warzyw, ale dzięki ich dostępności przez cały rok można często się delektować tym daniem:)Porcja 100 g to 43 kcal.
Składniki:
330 g filet z piersi indyka
1 żółta papryka- 90 g
1 papryka czerwona- 130 g
½ zielonej papryki -120 g
1 cukinia- 225 g
1 bakłażan- 270 g
2 pomidory- 350 g
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej- 20g
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- 30 g
Lekkie leczo z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Do miski przełożyć wszystkie przyprawy ( poza solą) i wrzucić mięso. Dokładnie obtoczyć w przyprawach. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć do ścięcia białka.
2.W między czasie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać ¼ szklanki wody i dusić.
3.Cukinię i bakłażana pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka.
4.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka, gdy warzywa będą już miękkie. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą. W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i 300 ml wody na gładką mieszaninę. Wlać do garnka, zagotować i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dosmaczyć pieprzem. Smacznego!
Komentarze