Tarteletki z leśnymi grzybami

4.49 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie słodkiej cebulki i delikatnej masy jajeczno-śmietanowej to kwintesencja jesieni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (na 12sztuk)
    ciasto:
    100g masła
    100g mąki pszennej
    100g mąki pełnoziarnistej
    2 łyżki zimnej wody
    sól
    nadzienie:
    500g leśnych grzybów
    duża biała cebula
    masło klarowane do smażenia
    sól, biały pieprz
    ząbek czosnku
    2 jajka
    80 ml słodkiej śmietanki 30%
    płatki papryki
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Tarteletki z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarteletki z leśnymi grzybami 1. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Tarteletki z leśnymi grzybami 2. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
  • Tarteletki z leśnymi grzybami 3. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę.
  • Tarteletki z leśnymi grzybami 4. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy.
  • Tarteletki z leśnymi grzybami 5. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.

Porady

Ciasto kruche można równie dobrze zstąpić ciastem francuskim. Oszczędzi nam to sporo czasu. Możemy też użyć gotowych korpusów z ciasta kruchego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kozaki Maślak Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować