Gruszki po francusku

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Zastanawiałam się czy w ogóle podawać przepis na ten deser. To właściwie tylko propozycja podania gruszek. To ciastka z grupy "awaryjnej" gdy już goście stoją w progu ;) wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i dowolne owoce (u mnie gruszki). Podane z gałką lodów będą już wersją "luksusową " ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 twarde gruszki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Gruszki po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów.
    Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, można zostawić korzonek. Naciąć kilka razy, nie całkiem wzdłuż. Ułożyć środkiem do spodu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C, piec ok.10-14 minut, aż ciasto na brzegach będzie jasnobrązowe. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z gałką lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować