Karkówka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza połączeniu musztardy francuskiej z miodem. Pycha.
Składniki:
ok. 80 dag karkówki bez kości
2 cebule
1 łyżka masła
5 łyżeczek musztardy francuskiej ( z całą gorczycą )
5 łyżeczek miodu
1/3 szklanki ciepłej wody
sól
pieprz
przyprawa do grilla
Karkówka po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Solimy, pieprzymy, obsypujemy przyprawą do grilla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie stała w lodówce od rana do wieczora ).
2. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy miód i musztardę, mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekko ją rumienimy.
Dokładamy karkówkę i smażymy plastry z dwóch stron, do zamknięcia porów.
Następnie wlewamy do karkówki połowę zalewy miodowo - musztardowej.
3. Smażymy, raz na jakiś czas odwracając plastry.
Gdy sos nam się zredukuje, wlewamy drugą połowę zalewy.
Dalej smażymy, odwracając co jakiś czas plastry karkówki, do całkowitego odparowania zalewy.
4.Podajemy na ciepło ( u mnie ze świeżym pieczywem ).
Porady
Karkówka pozostaje soczysta, ma piękny - rumiany kolor i cudny, słodko - ostry smak.
Komentarze