Karkówka po francusku

4.51 (148 ocen)

Karkówka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza połączeniu musztardy francuskiej z miodem. Pycha.

Składniki:

  • ok. 80 dag karkówki bez kości
    2 cebule
    1 łyżka masła
    5 łyżeczek musztardy francuskiej ( z całą gorczycą )
    5 łyżeczek miodu
    1/3 szklanki ciepłej wody
    sól
    pieprz
    przyprawa do grilla
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
    Solimy, pieprzymy, obsypujemy przyprawą do grilla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie stała w lodówce od rana do wieczora ).
  • 2. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy miód i musztardę, mieszamy dokładnie.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekko ją rumienimy.
    Dokładamy karkówkę i smażymy plastry z dwóch stron, do zamknięcia porów.
    Następnie wlewamy do karkówki połowę zalewy miodowo - musztardowej.
  • 3. Smażymy, raz na jakiś czas odwracając plastry.
    Gdy sos nam się zredukuje, wlewamy drugą połowę zalewy.
    Dalej smażymy, odwracając co jakiś czas plastry karkówki, do całkowitego odparowania zalewy.
  • 4. Podajemy na ciepło ( u mnie ze świeżym pieczywem ).

Porady

Karkówka pozostaje soczysta, ma piękny - rumiany kolor i cudny, słodko - ostry smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować