• 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smażony kurczak z warzywami i słodko-słono-ostrym sosem hoisin. Jak z azjatyckiej restauracji!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak mięso z udka bez kości - 300g
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Brokuł - 1/2 szt
    Kapusta biała - 1/8 główki
    Cebula - 1 szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pędy bambusa - 100g
    Sos hoisin - 140g
    Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
    Pieprz do smak
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kurczak po chińsku

Kurczak w sosie hoisin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli danie podajemy na żeliwnych talerzach, przed rozpoczęciem gotowania wkładamy je do zimnego piekarnika i podgrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzane talerze wyłożymy gorące danie, które będzie pięknie skwierczeć i zachowa temperaturę na dłużej. Kurczaka można oczywiście podać na zwykłych talerzach.

    Kurczaka kroimy na kawałki. Smażymy na oleju sezamowym po 3 minuty z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, różyczki kalafiora, poszatkowaną kapustę i pędy bambusa. Doprawiamy 5 smakami i pieprzem. Smażymy krótko, na dużym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny zostać chrupiące. Zalewamy sosem hoisin i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Kurczaka z warzywami wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem lub smażonym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Brokuły Sos hoisin

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować