Kurczak hoisin to chrupiące kąski kurczaka w kleistym, słodko-słonym sosie. Sos hoisin powstaje z połączenia sosu sojowego, masła orzechowego i oleju sezamowego. Panierka to mąka ziemniaczana.
Kurczak hoisin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie do połączenia.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie mięso kroimy w kostkę około 2cm. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Do mięsa nie dodajemy soli. Mięso odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 2 miseczki. Do pierwszej wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kawałki kurczaka maczamy najpierw w jajku. Następnie obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni i przecieramy ją ręcznikiem papierowym lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wkładamy podsmażone mięso i wlewamy sos, zagotowujemy. Mieszamy dokładnie do połączenia. Sos powinien zgęstnięć i oblepić kawałki kurczaka. Kurczak hoisin jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż. Podajemy z brokułem z wody.
Komentarze