KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM

  • wyświetlono: 7735 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw. Potrawa jest wyborna.

20180711_125838

Składniki

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
•filety 3 szt.
•miód 1 łyżka
•sos sojowy ciemny 2 łyżki
•pieprz 1/3 łyżeczki
•przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki

•bulion drobiowy ciepły 300 ml.
•papryka czerwona 1/2 szt.
•papryka zielona 1/2 szt.
•papryka żółta 1/2 szt.
•cebula 1/2 szt.
•marchew 2 małe szt.
•brokuł kilka różyczek
•dymka cebuli 1 szt.
•pieczarki 2 szt.
•kapusta pekińska 3-4 liście
•olej ryżowy do smażenia

Sos słodko- ostry:
•papryczka chili 1 szt.
•marchew 1 mała szt.
•woda 1/3 szkl.
•sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki )
•ananasa 3 krążki ( może być z puszki )
•ocet 1 łyżeczka
•cukier 2 łyżki
•sól 1 szczypta
•ketchup łagodny 1 łyżka

Dodatkowo:
•makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe
•cebula prażona do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM

  • 1. Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc.
  • 2. Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski.
  • 3. Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy papryki, brokuł, marchew i kapustę na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zaczną się przypiekać wlewamy bulion i dodajemy kurczaka z pieczarkami ( te wszystkie czynności wykonujemy na wysokim gazie ). Bulion ze wszystkimi składnikami gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ).
  • 4. Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem.
  • 5. Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami. Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut. Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli i prażoną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmakaronzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyKurczaksezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamakaron ryżowyobiaddietaodchudzaniefiletykurczak po chińskuChinyfit_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

KURCZAK PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

KURCZAK PO CHIŃSKU

Pyszna domowa chińszczyzna. :D

Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Dodane przez: Cukiereczek

Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Do dania użyłam mięsa z udek kurczaka...

Kurczak po chińsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Kurczak po chińsku

Ewa i Mariusz z Krosna zaprosili...

Chińska potrawka z kurczaka

Dodane przez: PolskaGotuje

Kurczak po chińsku

Nazwa może mało oryginalna, ale...

image-28wstcm

Dodane przez: monika016

Kurczak po chińsku

Chińskie dania mają to do siebie,...

kurczak po chińsku

Dodane przez: karinzgr

Kurczak po chińsku

aromatyczny i chrupiący...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE