Marynata
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
po 1/2 łyżeczki: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek startego czosnku
Składniki na sos masala
2 łyżki masła klarowanego.
1 łyżeczka startego imbiru.
1 rozgnieciony ząbek czosnku.
1 posiekana cebula.
6 pokrojonych pomidorów lub 1 duża passata pomidorowa
1 łyżeczka garam masala.
1/2 łyżeczki kuminu.
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania przepisu:
Kurczak tikka masala
1.
kurczaka kroimy w grubszą kostkę, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty wymieszać i dostawić na minimum 1 h do lodówki a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty lekko oczyścić i obsmażyć na patelni grillowej po minucie z każdej strony. Można to zrobić nadziewając mięso na szaszłyki, lub normalnie na zwykłej patelni .
Sos:
Cebulę szklimy na maśle klarowanym dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy razem ok 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory oraz kurczaka i dusimy do uzyskania gładkiego sosu. Sos doprawiamy śmietaną 18% i podajemy z ryżem lub makaronem.
Porady
Podajemy z ryżem lub makaronem
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze