Kurczak teriyaki w panierce panko

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niebanalne piersi idealne na spotkanie z przyjaciólmi w letnie popołudnie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 3 sztuki
    - panierka panko: 250 gramów
    - mąka: 0.5 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - sok pomarańczowy: 3 łyżki
    - wino biale: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - mirin: 3 łyżki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak teriyaki w panierce panko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzine.
  • panko 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszke do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a nastepnie w panko. Piersi dajemy na blaszke, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 2O minut az panierka sie przyrumieni.
  • 4. Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona salatka.
  • Kurczak teriyaki w panierce panko 5. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można uzyć gotowego sosu teriyaki. Efekt bedzie rownie dobry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować