Kurczak w sosie teriyaki

4.5 (159 ocen)

Teriyaki to japoński sos na bazie sosu sojowego,wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw.Posiada słodki,a jednocześnie lekko wytrawny smak.Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie.Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso,dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku.Nadaje też piękną bursztynową barwę.

Składniki:

  • 120 ml sosu sojowego
    1/4 szklanki zimnej wody
    50 ml mirinu *
    100 g cukru brązowego **
    1/4 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki czosnku mielonego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
    Dodatkowo:
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki oliwy

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, ocet, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.
    * można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
    ** można zastąpić 2 łyżkami miodu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować