Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy a w każdym kęsie czuć nuty wina!

Składniki:

  • 1 duży kurczak (około 1,5 kg)
    Przyprawa do mięsa
    6 ząbków czosnku
    Liść lubczyku
    100 g pieczarek
    0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
    3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa. Na wierch mięsa wylewamy miód, na dno podlewamy czerwone wino. Obok mięsa układamy przekrojone na połówki pieczarki. Rękaw szczelnie zamykamy. Kurczaka pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować