Kurczak w miodzie

4.47 (167 ocen)

Kurczak w marynacie z dodatkiem miodu to pyszne danie na rodzinny obiad. Skórka kurczaka dzięki niemu bardzo się przypieka, a mięso nabiera nutki słodyczy. Kurczak z miodem to świetna propozycja na odświętny obiad. Oto przepis na pysznego kurczaka w miodzie.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    5 łyżek miodu prawdziwego
    4 łyżki oliwy
    2 łyżeczki musztardy
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    2 gałązki rozmarynu
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak w miodzie - przepis:
    Marynata z miodem do kurczaka nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczy do miski wlać płynny miód, oliwę, musztardę, sok z cytryny, posiekany rozmaryn, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie połączyć. Taką marynatą natrzeć kurczaka. Najlepiej zamykając go w woreczku strunowym z całą marynatą. Marynować co najmniej 3 godziny. Piec w 180*Celsjusza, bez przykrycia przez 1,5-2 godziny w zależności ile waży kurczak. Godzinę na 1kg mięsa. W połowie pieczenia przewrócić kurczaka na drugą stronę. Kurczak w miodzie jest gotowy do podania. Smacznego!

Porady

Kurczak w miodzie może być zrównoważony w smaku poprzez dodanie sosu sojowego i octu ryżowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Kurczak w miodzie – rodzaje miodu

Przygotowując kurczaka w miodzie, można sięgnąć po różnego rodzaju miody. Warto pamiętać, że każdy z nich ma swój indywidualny smak, który po karmelizowaniu staje się intensywniejszy. Miód gryczany będzie oddawał lekką goryczkę i ostrość. Miody z kwiatów lawendy, tymianku, malin lub nawłoci będą urozmaicać danie smakiem, a nawet delikatnie je aromatyzować. Zaskoczy smakiem i zastosowaniem także miód wrzosowy i miód kolendrowy.

Kurczak w miodzie – składniki

Kurczak na miodzie to znakomity przepis na obiad w rodzinnym gronie. Przygotowując kurczaka w miodzie, warto równoważyć słodki smak poprzez kwaśne składniki. We Francji często łączy się plastry cytryny z suszoną lawendą, tymiankiem, oliwą i miodem lawendowym. Natomiast kuchnia azjatycka łączy miód z sosem sojowym. Dzięki temu kurczak w miodzie jest kusząco słodko-słony. Warto wiedzieć, że kurczak w miodzie może nabrać smaku dzięki użyciu świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Gdy przygotowujemy kurczaka z miodem, to warto wykorzystywać świeżo zmielony pieprz. Może też być młotkowany lub grubo mielony. Wtedy kurczak w miodzie nabierze intensywnego aromatu i pikantnego smaku. Taki kurczak z miodem doskonale łączy się z upieczonymi warzywami np.: karmelizowanymi marchewkami, upieczonym w całości czosnkiem, bakłażanem, cukinią oraz popularnymi ziemniakami. Warto sięgnąć po smaki, które są znane i lubiane przez wszystkich domowników.

Kurczak w miodzie – sposób pieczenia

Kurczak z miodem to danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Najstarszą i najbardziej tradycyjną metodą jest przygotowanie mięsa w żeliwnej brytfannie. Warto sięgnąć również po szklane naczynie żaroodporne z pokrywką. Kolejnym akcesorium kuchennym, które jest przydatne podczas pieczenia kurczaka w miodzie, jest worek strunowy, który zapewni odpowiednią soczystość daniu. Podczas pieczenia mięsa warto sięgnąć po termometr kuchenny. Idealnie upieczony kurczak w miodzie osiągnie temperaturę 65-68° Celsjusza. Takie danie będzie z pewnością soczyste w smaku. Kolejnym sposobem na sprawdzenie, czy kurczak w miodzie jest gotowy do podania, jest patrzenie na barwę płynu, który wydostaje się po nakłuciu mięsa. Kolor powinien być jasny, bez odcienia różowości.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować