Kurczak w marynacie z dodatkiem miodu to pyszne danie na rodzinny obiad. Skórka kurczaka dzięki niemu bardzo się przypieka, a mięso nabiera nutki słodyczy. Kurczak z miodem to świetna propozycja na odświętny obiad. Oto przepis na pysznego kurczaka w miodzie.
4.47 (167 ocen)
Porady
Kurczak w miodzie może być zrównoważony w smaku poprzez dodanie sosu sojowego i octu ryżowego.
Przygotowując kurczaka w miodzie, można sięgnąć po różnego rodzaju miody. Warto pamiętać, że każdy z nich ma swój indywidualny smak, który po karmelizowaniu staje się intensywniejszy. Miód gryczany będzie oddawał lekką goryczkę i ostrość. Miody z kwiatów lawendy, tymianku, malin lub nawłoci będą urozmaicać danie smakiem, a nawet delikatnie je aromatyzować. Zaskoczy smakiem i zastosowaniem także miód wrzosowy i miód kolendrowy.
Kurczak na miodzie to znakomity przepis na obiad w rodzinnym gronie. Przygotowując kurczaka w miodzie, warto równoważyć słodki smak poprzez kwaśne składniki. We Francji często łączy się plastry cytryny z suszoną lawendą, tymiankiem, oliwą i miodem lawendowym. Natomiast kuchnia azjatycka łączy miód z sosem sojowym. Dzięki temu kurczak w miodzie jest kusząco słodko-słony. Warto wiedzieć, że kurczak w miodzie może nabrać smaku dzięki użyciu świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Gdy przygotowujemy kurczaka z miodem, to warto wykorzystywać świeżo zmielony pieprz. Może też być młotkowany lub grubo mielony. Wtedy kurczak w miodzie nabierze intensywnego aromatu i pikantnego smaku. Taki kurczak z miodem doskonale łączy się z upieczonymi warzywami np.: karmelizowanymi marchewkami, upieczonym w całości czosnkiem, bakłażanem, cukinią oraz popularnymi ziemniakami. Warto sięgnąć po smaki, które są znane i lubiane przez wszystkich domowników.
Kurczak z miodem to danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Najstarszą i najbardziej tradycyjną metodą jest przygotowanie mięsa w żeliwnej brytfannie. Warto sięgnąć również po szklane naczynie żaroodporne z pokrywką. Kolejnym akcesorium kuchennym, które jest przydatne podczas pieczenia kurczaka w miodzie, jest worek strunowy, który zapewni odpowiednią soczystość daniu. Podczas pieczenia mięsa warto sięgnąć po termometr kuchenny. Idealnie upieczony kurczak w miodzie osiągnie temperaturę 65-68° Celsjusza. Takie danie będzie z pewnością soczyste w smaku. Kolejnym sposobem na sprawdzenie, czy kurczak w miodzie jest gotowy do podania, jest patrzenie na barwę płynu, który wydostaje się po nakłuciu mięsa. Kolor powinien być jasny, bez odcienia różowości.
Komentarze