Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na aromatycznego kurczaka duszonego w czerwonym winie i pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i bazylii. Całość świetnie komponuje się z makaronem fusilli.

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 2 czerwone cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 puszka pomidorów (całych, bez skóry)
    - 200 ml czerwonego wina
    - 1,5 łyżeczki bazylii
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
    - sól ziołowa
    - pieprz
    DODATKI:
    - kolorowy makaron fusilli
    - listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka oczyszczamy z włókiem i błonek , kroimy w kostkę i obsypujemy go solą ziołową, pieprzem i suszoną bazylią.
  • 2 2. Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 3 3. Cebule czerwone kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, na której wcześniej smażyliśmy kawałki kurczaka.
  • 4 4. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory w puszce, 200 ml czerwonego wina, 1,5 łyżeczki cukru brzozowego*, mieszamy i od momentu zagotowania, dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

    * możemy użyć także cukru trzcinowego
  • 5 5. Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, 1 łyżeczkę bazylii oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
  • 6 6. Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z makaronem fusilli i listkami świeżej bazylii.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować