Niezwykle pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,6kg kurczaka
500ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce)
olej do wysmarowania naczynia
Kurczak nabity w butelkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
2.Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
3.Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby skórka kurczaka była chrupiąca.
Komentarze