Kurczak nabity w butelkę

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niezwykle pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,6kg kurczaka
    500ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce)
    olej do wysmarowania naczynia

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    2 łyżeczki suszonego oregano
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak nabity w butelkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak nabity w butelkę 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Kurczak nabity w butelkę 2. Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kurczak nabity w butelkę 3. Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby skórka kurczaka była chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować