Kurczak nabity w butelkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować marynatę.
2.Kurczaka oczyszczamy i dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nacieramy go przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Kurczaka należy zamarynować dzień przed pieczeniem (jeśli nie ma takiej możliwości minimum 2-3 godziny przed pieczeniem).
3.Butelkę z piwem odmaczamy tak, aby zdjąć etykietki. Otwieramy i nabijamy na nią zamarynowanego kurczaka, tak by szyjka butelki była u góry.
4.Tak przygotowanego kurczaka stawiamy na blaszce (bo piwo będzie wyciekać podczas pieczenia). Pieczemy w 200 stopniach, czas – w zależności od wagi kurczaka, przyjmuje się 1 godz na 1 kg. Pieczemy na grzaniu góra-dół, na ostatnie pół godziny można dać termoobieg.
5.Warzywa obieramy i kroimy w cząstki. Układamy je dookoła kurczaka, skrapiamy olejem i posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi.
6.Po upieczeniu kurczaka porcjujemy go za pomocą nożyczek do mięsa i przed podaniem delikatnie powalamy piwem pozostałym w butelce.
Porady
Jeśli przygotujemy kurczaka z piwem „grzańcem”, będzie miał pyszny, korzenny aromat.
W przepisie można wykorzystać dowolna, swoją ulubioną marynatę.
Komentarze