Żeberka z cebulą duszone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Przygotować marynatę: miód połączyć z musztardą i dwiema łyżkami oleju. Dodać majeranek, sól i pieprz, wymieszać. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki pod przykryciem na min.3 godz.
2.Po tym czasie żeberka oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym oleju, ze wszystkich stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
3.Cebulę pokroić w krążki i odsmażyć na oleju.
4.Wraz z mięsem przełożyć do garnka. Zalać piwem i bulionem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok.50- 60 minut na niewielkim ogniu, do miękkości żeberek (od czasu do czasu, przemieszać, aby mięso się nie przypaliło)
5.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np.z ziemniakami, ogórkiem kwaszonym lub ulubioną surówką. Smacznego :)
Komentarze