Żeberka z cebulą duszone w piwie

4.49 (177 ocen)

Słodko-kwaśne żeberka z cebulą,duszone w piwie. Smaczne, sycące danie w sam raz na chłodniejsze dni :)

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
    2 cebule
    500ml jasnego piwa
    250ml bulionu
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka majeranku
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    2-3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia





Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Żeberka z cebulą duszone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w marynacie 1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Przygotować marynatę: miód połączyć z musztardą i dwiema łyżkami oleju. Dodać majeranek, sól i pieprz, wymieszać. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki pod przykryciem na min.3 godz.
  • żeberka podsmaż 2. Po tym czasie żeberka oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym oleju, ze wszystkich stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • podsmaż cebulę 3. Cebulę pokroić w krążki i odsmażyć na oleju.
  • wszystkie składniki przełóż do garnka 4. Wraz z mięsem przełożyć do garnka. Zalać piwem i bulionem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok.50- 60 minut na niewielkim ogniu, do miękkości żeberek (od czasu do czasu, przemieszać, aby mięso się nie przypaliło)
  • gotowe 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np.z ziemniakami, ogórkiem kwaszonym lub ulubioną surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Miód Musztarda Piwo Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować