Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem

4.46 (166 ocen)

  • 3 godz.

Golonke robilam juz setki razy, od momentu kiedy znam mojego meza -bo z niego wielki smakosz "golonkowy" . Za kazdym razem robie troche inaczej . Tym razem zrobilam w marynacie musztardow -ziolowej . Smaczna wyszla ,oj smaczna :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • * golonka wieprzowa
    * lyzeczka musztardy
    * ziola -tymianek , rozmaryn ,majeranek ,oregano -ja mialam swieze
    * 1-2 zabki czosnku ( w zaleznosic od intesywnosci )
    * 0,25-0,5 litra jasnego piwa
    * sol , pieprz , papryka mielona ostra i slodka
    * cebula ,marchew ,10 dkg . wdzonego boczku ( boczek ,mozna pominac)
    * lyzka oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa

Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonke nalezy dokladnie umyc i osuszyc.
  • 2. W malej miseczce mieszamy olej ,musztarde ,sol (okolo plaskiej lyzeczki , w zaleznosci od wielkosci golonki) ,swiezo zmielony pieprz ,obie papryki mielone (okolo pol plaskiej lyzeczki kazdej) ,dodajemy przecisniety czosnek oraz posiekane ziola . Tak powstala marynata nacieramy nasza golonke. Ja dodatkowo golonke rozcinam . Tak jak widac na zdjeciach. Odkladamy w tej marynacie w chlodne miejsce ,najlepiej na minimum 2 godz. . Ja czesto robie tak ,ze zostawiam w marynacie przez cala noc .
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. -gora -dol.
  • golonka przed pieczeniem 4. Golonke nalezy oblozyc cebula ,pokrojona w cwiartki lub osemki ,marchewka pokrojona oraz doadtkowo galazkami rozmarynu i tymianku,wczesniej roztartego w rekach . Dodajemy pokrojony boczek i podlewamy okolo 100 ml piwa.
  • 5. Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika Pamietam o podlewaniu golonki co jakis czas ,mozna obracac ja przy okazji..
  • 6. Teraz czas pieczenia .
    Czas pieczenia bedzie rozny ,zalezne to bedzie od wielkosci golonki ,od naczynia w jakim pieczemy ,ja np. mam bardzo fajna brytfanke i widze ,ze w niej miesa mi sie pieka szybciej niz np. w rekawie lub innym garnku.
    Dlatego zawsze sprawdzam w trakcie pieczenia miesko . Czas orientacyjny :
    okolo 1,5 godziny pieczemy w 200 st. ,nastepnie zmniejszam do 180 st. lub gdy golonka jest bardzo mala ,do 160 st. . Jezeli sie golonka nie zarumieni ,warto zdjac pokrywke i tuz przed koncem zwiekszyc temperature do 20 st.
    SMACZNEGO

Porady

Ziola warto zawsze rozcierac w rece przed dodaniem do marynaty. Mozna rowniez zastosowac ziola suszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować