Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem

  • wyświetlono: 33306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Golonke robilam juz setki razy, od momentu kiedy znam mojego meza -bo z niego wielki smakosz "golonkowy" . Za kazdym razem robie troche inaczej . Tym razem zrobilam w marynacie musztardow -ziolowej . Smaczna wyszla ,oj smaczna :)

20800237_481823165528173_2576409320887275444_n
  • 180min

Składniki

* golonka wieprzowa
* lyzeczka musztardy
* ziola -tymianek , rozmaryn ,majeranek ,oregano -ja mialam swieze
* 1-2 zabki czosnku ( w zaleznosic od intesywnosci )
* 0,25-0,5 litra jasnego piwa
* sol , pieprz , papryka mielona ostra i slodka
* cebula ,marchew ,10 dkg . wdzonego boczku ( boczek ,mozna pominac)
* lyzka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem

  • 1. Golonke nalezy dokladnie umyc i osuszyc.
  • 2. W malej miseczce mieszamy olej ,musztarde ,sol (okolo plaskiej lyzeczki , w zaleznosci od wielkosci golonki) ,swiezo zmielony pieprz ,obie papryki mielone (okolo pol plaskiej lyzeczki kazdej) ,dodajemy przecisniety czosnek oraz posiekane ziola . Tak powstala marynata nacieramy nasza golonke. Ja dodatkowo golonke rozcinam . Tak jak widac na zdjeciach. Odkladamy w tej marynacie w chlodne miejsce ,najlepiej na minimum 2 godz. . Ja czesto robie tak ,ze zostawiam w marynacie przez cala noc .
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. -gora -dol.
  • golonka przed pieczeniem4. Golonke nalezy oblozyc cebula ,pokrojona w cwiartki lub osemki ,marchewka pokrojona oraz doadtkowo galazkami rozmarynu i tymianku,wczesniej roztartego w rekach . Dodajemy pokrojony boczek i podlewamy okolo 100 ml piwa.
  • 5. Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika Pamietam o podlewaniu golonki co jakis czas ,mozna obracac ja przy okazji..
  • 6. Teraz czas pieczenia .
    Czas pieczenia bedzie rozny ,zalezne to bedzie od wielkosci golonki ,od naczynia w jakim pieczemy ,ja np. mam bardzo fajna brytfanke i widze ,ze w niej miesa mi sie pieka szybciej niz np. w rekawie lub innym garnku.
    Dlatego zawsze sprawdzam w trakcie pieczenia miesko . Czas orientacyjny :
    okolo 1,5 godziny pieczemy w 200 st. ,nastepnie zmniejszam do 180 st. lub gdy golonka jest bardzo mala ,do 160 st. . Jezeli sie golonka nie zarumieni ,warto zdjac pokrywke i tuz przed koncem zwiekszyc temperature do 20 st.
    SMACZNEGO

Porady

Ziola warto zawsze rozcierac w rece przed dodaniem do marynaty. Mozna rowniez zastosowac ziola suszone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatawarzywagolonkamusztardapiwomarynataziolamarynata ziolowo-musztardowa

Komentarze

Podobne przepisy

karkówka w musztardzie

Dodane przez: majka190382

KARKÓWKA GRILLOWANA W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Pyszna,soczysta,zupelnia inna w...

Golonki wieprzowe w piwnej marynacie

Dodane przez: Goszka

Golonki wieprzowe w piwnej marynacie

Golonki najpierw ugotowałam z...

Golonki pieczone z piwem

Dodane przez: Martyna1991

Golonki pieczone z piwem

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi...

Udka w musztardowej marynacie

Dodane przez: rena123

Udka w musztardowej marynacie

Aromatyczne i soczyste udka pieczone.

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej

Dodane przez: Michalina

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej

Delikatne, szybkie i banalne w...

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

Dodane przez: anemon

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

Bardzo smaczne, a jednocześnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE