Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe kuleczki makowo - czekoladowe, są lżejszą alternatywą tradycyjnych ciast z makiem jak i zarówno dostawcą wartościowych składników odżywczych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE:
    - mak: 250 gramów
    - gorzka czekolada (85% lub więcej): 150 gramów
    - migdały (mielone bez skórki): 100 gramów
    - ananas (suszony, bez cukru, drobno pokrojony): 100 gramów
    - mango (suszone, bez cukru, drobno pokrojone): 50 gramów
    - rum (ciemny): 30 mililitrów
    - burboński cukier waniliowy (jedna saszetka): 8 gramów
    DODATKOWO::
    - wiórki kokosowe (do obtaczania): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie 1. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, a nawet całą noc. Po tym czasie, mak trzykrotnie zmielić lub zmiksować w blenderze przez kilka minut.




  • Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owoce zalać rumem. Odstawić.

  • Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie 3. Kiedy czekolada nieco ostygnie, wszystkie składniki połączyć ze sobą i wstawić do lodówki, aż całość stwardnieje.
  • Kuleczki makowo - czekoladowe egzotycznie 4. Następnie, z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przeturlać w wiórkach kokosowych. Układać na talerzu i przechowywać w lodówce do momentu podania ich na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować