Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 filety rybne, np. z dorsza
sok z 1/2 cytryny
3 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
3 liście kapusty
5 dag masła
125 ml białego wina
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
jajko
gałka muszkatołowa
mak
sól
majeranek
pieprz
Kulebiak z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Marchewkę zetrzyj.
Cebulę i ząbki czosnku posiekaj w kostkę, a liście kapusty w cieniutkie paseczki.
Warzywa przesmaż na maśle, wlej wino, dopraw przyprawami (gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem).
Duś do tej pory, aż wino odparuje, wystudź.
Rybę osusz, oprósz przyprawami.
Kawałek ciasta francuskiego rozwiń i ułóż na papierze do pieczenia.
Na środku ciasta rozłóż połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryj pozostałym farszem.
Boki ciasta ponacinaj, żeby powstały paseczki.
Zakładaj je na siebie naprzemiennie nad farszem. Puste brzegi podwiń pod spód.
Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto pięknie się przypiekło i nabrało złocistego koloru.
Wierzch posyp jeszcze makiem.
Piecz przez około 45 minut w 200°C.
Komentarze