Kulebiak z rybą

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety rybne, np. z dorsza
    sok z 1/2 cytryny
    3 marchewki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście kapusty
    5 dag masła
    125 ml białego wina
    opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    jajko
    gałka muszkatołowa
    mak
    sól
    majeranek
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Kulebiak z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki.
    Marchewkę zetrzyj.
    Cebulę i ząbki czosnku posiekaj w kostkę, a liście kapusty w cieniutkie paseczki.

    Warzywa przesmaż na maśle, wlej wino, dopraw przyprawami (gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem).
    Duś do tej pory, aż wino odparuje, wystudź.
    Rybę osusz, oprósz przyprawami.
    Kawałek ciasta francuskiego rozwiń i ułóż na papierze do pieczenia.

    Na środku ciasta rozłóż połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryj pozostałym farszem.
    Boki ciasta ponacinaj, żeby powstały paseczki.
    Zakładaj je na siebie naprzemiennie nad farszem. Puste brzegi podwiń pod spód.

    Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto pięknie się przypiekło i nabrało złocistego koloru.
    Wierzch posyp jeszcze makiem.
    Piecz przez około 45 minut w 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować