Zapiekanka z rybą i warzywami

4.45 (196 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka z ziemniakami jest pożywna, a do jej przygotowania można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 400-500 filetu rybnego (dorsz, sandacz lub innej białej ryby)
    4-5 ugotowanych ziemniaków
    Mrożona mieszanka warzyw
    180g śmietany
    2 jajka
    200g sera żółtego
    1 pęczek koperku
    Sól, pieprz
    Przyprawa do ryb
    Masło
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z rybą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Mrożone warzywa ugotować – uważając by się nie rozgotowały, w lekko osolonej wodzie.
    Filety pokroić na kawałki szerokości 2-3 cm, oprószyć przyprawą do ryb.
    Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami i posiekanym koperkiem.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na spód ziemniaki i pozostałe warzywa. Wylać połowę śmietany i posypać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Na warzywach ułożyć rybę i rozprowadzić resztę śmietany.
    Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, posypać resztą żółtego sera i ponownie zapiekać do jego zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować