Zapiekanki to według mnie najszybsze i najsmaczniejsze danie. Można je przygotowywać na różne sposoby. dzisiaj mam dla Was ziemniaki zapiekane z rybą. Ryba może być dowolna, ale bez ości w formie filetu.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
700 g ryby (filet)
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 duży pomidor
przyprawa do ryb
200 ml śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
Ziemniaki zapiekane z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować na półmiękko, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, pokroić w kawałki i układać pomiędzy plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę.
Piec w 200 stopniach C około 40 minut.
Komentarze