Krupnik z pęczaku na grzybach suszonych

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjna zupa w wersji bezmięsnej.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 garści grzybów suszonych
    1/2 szklanki kaszy pęczak (lub innej kaszy jęczmiennej)
    2 marchewki
    2 pietruszki (jedną można zamienić kawałkiem selera - my go nie używamy)
    2-3 ziemniaki
    1 mała cebula
    1 por
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1-2 łyżki domowego bulionu warzywnego
    sól, pieprz, mielona papryka wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Bezy

Krupnik z pęczaku na grzybach suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik na grzybach suszonych 1. Grzyby płuczemy i namaczamy w 3 szklankach wody.
    Warzywa oczyszczamy. Marchewki, pietruszki kroimy w plasterki. Ziemniaki w sporą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pora w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek i pora, oprószamy solą i szklimy.
  • 3. Do garnka wkładamy warzywa, podsmażoną cebulę, kaszę, namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy. Co jakiś czas mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jeśli wolimy mniej gęstą zupę opcjonalnie dodajemy więcej wody.

Porady

Zamiast kaszy pęczak możesz użyć innej kaszy jęczmiennej. Pamiętaj że drobniejsza kasza ugotuje się szybciej niż gruby pęczak. Dodaj ją nieco później.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować