Krupnik z pęczaku na grzybach suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby płuczemy i namaczamy w 3 szklankach wody.
Warzywa oczyszczamy. Marchewki, pietruszki kroimy w plasterki. Ziemniaki w sporą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pora w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek i pora, oprószamy solą i szklimy.
3.Do garnka wkładamy warzywa, podsmażoną cebulę, kaszę, namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy. Co jakiś czas mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jeśli wolimy mniej gęstą zupę opcjonalnie dodajemy więcej wody.
Porady
Zamiast kaszy pęczak możesz użyć innej kaszy jęczmiennej. Pamiętaj że drobniejsza kasza ugotuje się szybciej niż gruby pęczak. Dodaj ją nieco później.
Komentarze