Rozgrzewająca,sycąca, gęsta i smaczna zupa, na chudym króliczym mięsku. Jest bardzo zdrowa i smaczna, a mogą ją jeść nawet niemowlęta
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1/ 2 tuszki z królika
4 łyżki kaszy pęczak
1 marchewka
1/2 małej pietruszki
Biała część pora
2 l wody
Sól
Listek laurowy
Ziele angielskie
2 ziemniaki
Siekany świeży bądź mrożony lubczyk
Krupnik z pęczaku na króliku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i poporcjować na mniejsze kawałki. Dodać umytą i pokrojoną w ćwierć plasterki marchewkę, pietruszkę i drobno pokrojony por oraz sól, ziele anguelskie i listek laurowy. Zalać wodą. Gotować wywar do miękkości mięsa. Następnie mięso wyjąć a wsypać do wywaru kaszę pęczak, gotować ciągle mieszając. Kiedy kasza jest już prawie idealnie miękka dodać obrane i pokrojone ziemniaki, oraz obrane i pokrojone królicze mięso. ( w razie potrzeby w miarę gotowania uzupełniać wodę). Po 10 minutach zupa powinna być gotowa. Podawać gorącą, posypaną lubczykiem. Smacznego!
Komentarze