Krupnik dziadka na golonce

3.71 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dziadek też miał swoje popisowe dania, nie tylko babcia. Ta zupa jest przepyszna. Gęsta, treściwa. Spokojnie wystarczała za dwa dania. Udało mi się ją odtworzyć i przywołać wspomnienia.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe ( 2 x ok. 800 g )
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
    łyżka soli

    6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
    ok. 600 g ziemniaków
    2 marchewki
    pietruszka
    1/4 selera

    natka pietruszki ( mały pęczek )
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

3.71 (17 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Golonka

Krupnik dziadka na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, umyte golonki włożyć do garnka i nalać wody tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Mięso powinno odstawać od kości.
    Wyjąć golonki i obrać mięso z kości. Można pozostawić skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Kaszę jęczmienną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
    Wywar przecedzić. Wywaru powinno być ok 2 l - 2,5 l. Jeśli jest mniej to dodać gorącej, przegotowanej wody.
    Dodać kaszę jęczmienną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok 12 -15 min. na wolnym ogniu.Dodać obrane, starte na tarce na dużych oczkach marchewki, pietruszkę, selera. Gotować jeszcze ok. 12 min.
    Na koniec gotowania dodać mięso z golonek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Zupę zajadać gorącą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Kasza Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować