Dziadek też miał swoje popisowe dania, nie tylko babcia. Ta zupa jest przepyszna. Gęsta, treściwa. Spokojnie wystarczała za dwa dania. Udało mi się ją odtworzyć i przywołać wspomnienia.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 golonki wieprzowe ( 2 x ok. 800 g )
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
łyżka soli
6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
ok. 600 g ziemniaków
2 marchewki
pietruszka
1/4 selera
natka pietruszki ( mały pęczek )
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Krupnik dziadka na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, umyte golonki włożyć do garnka i nalać wody tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Mięso powinno odstawać od kości.
Wyjąć golonki i obrać mięso z kości. Można pozostawić skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Kaszę jęczmienną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Wywar przecedzić. Wywaru powinno być ok 2 l - 2,5 l. Jeśli jest mniej to dodać gorącej, przegotowanej wody.
Dodać kaszę jęczmienną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok 12 -15 min. na wolnym ogniu.Dodać obrane, starte na tarce na dużych oczkach marchewki, pietruszkę, selera. Gotować jeszcze ok. 12 min.
Na koniec gotowania dodać mięso z golonek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Zupę zajadać gorącą.
Smacznego.
Komentarze