Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupka, połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki, zupa wyszła bardzo dobra.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
100 g ryżu
100 g kaszy
4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
Kawałek selera i pora
Natka pietruszki
Po 2 ziarenka ziela i pieprzu
2 liście laurowe
Sól pieprz do smaku
Krupnik z kaszą, ryżem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka opłukaj włóż do garnka zalej wodą i zagotuj zbierz szumowiny.
Dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera.
Pora pokrój w paski dodaj do zupy.
Całość gotuj około 15 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kaszę i ryż opłukaj.
Ziemniaki, kaszę, ryż dodaj do zupy razem z przyprawami. Gotuj do miękkości.
Skrzydełka wyjmij obierz mięso i wrzuć do zupy. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze