• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Krupnik tradycyjna polska zupa z kaszą, marchewką na wywarze z kurczaka i jarzyn.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek drobiowych
    3 Ziela angielskie
    3 ziarenka pieprzu
    2 liście laurowe
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera i pora
    Natka pietruszki
    200g kaszy pęczak
    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Krupnik

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka opłukaj włóż do garnka zalej wodą i zagotuj, zbierz szumowiny, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i pora, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
    Kaszę opłukaj dodaj do zupy.
    Całość gotuj około 30 minut, dopraw solą i pieprzem. Skrzydełka wyjmij obierz i wrzuć mieso do zupy.
    Wierzch posyp natką pietruszki.

Porady

Opcjonalnie można dodać ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować