CIASTO KRUCHE Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

DO CIASTA MOŻEMY DODAĆ DROŻDZE, WTEDY CIASTO BĘDZIE PULCHNIUTKIE.
RÓWNIEŻ DO CIASTA MOŻEMY DODAĆ 100 G MĄKI KRUPCZATKI IDEALNEJ DO TAKICH CIAST.

BARDZO SMACZNE SWOJSKIE CIASTO.
POLECAM !!

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej ( jeśli chcemy dodać mąki krupczatki to wtedy zwykłej mąki ważymy 500 g )
    200 g cukru
    6 żółtek
    250 g margaryny ( 1 cała kostka )
    6 łyżek śmietany ( ja używam zwykłej )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Ciasto kruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wysiekać z mąką. Dać proszek do pieczenia.
    Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną.
    W mące zrobić dołek i wlać utarte żółtka z cukrem i śmietaną.
    Wyrobić ciasto.
  • 2. Podzielić na 2 części.
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
    Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta.
    Piec w temperaturze 160* C przez 45 minut.

    ** Przepis na blaszkę o wymiarach : długość: 39 cm, szerokość:25cm **

Porady

Margarynę jeśli trzymamy w lodówce to wyciągnąć wcześniej żeby się troszkę ogrzała w ciepłym miejscu. Jabłka możemy posypać cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Ciasto po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Ja do ciasta daję połowę z połowy ( drożdży ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować