Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.47 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przychodzę z przepisem na szybkie ciasto ze śliwkami a to przecież obowiązkowy deser jesieni.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    20 dag roztopionego masła
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonką:
    8 dag masła
    5 dag cukru
    10 dag mąki

    15 Śliwek

    Forma: tortownica 20 cm/ 20 cm
Wystaw ocenę:

4.47 (17 ocen)

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:

    Składniki kruszonki wymieszać do momentu aż powstaną grudki, wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
  • 2. Ciasto:

    Jajka ubić z cukrem do białości, partiami dodawać pozostałe składniki i szybko zamieszać. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem tortownicę. Śliwki przekroić na ćwiartki i ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką. Pieczenie ok 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Jajka Mąka Masło Cukier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować