Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

5 żółtek

25 dag schłodzonego masła

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią Dr.Oetker

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli





Beza:

5 białek

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

Szczypta soli



Dodatkowo:

80-1 kg ciemnych śliwek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

  • 1. Ciasto:

    Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło, dodać żółtka, całość zagnieść na kruche jednolite ciasto.

    Podzielić na dwie części jedną większą , drugą mniejszą. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem.

    Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra- dół, do gorącego włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 20 minut.

    W tym czasie przygotować bezę:

    Białka jaj ubić na gęstą sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy masa będzie ubita, stopniowo cały czas miksując łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier aż do skończenia, masa ma być sztywna i lśniąca, pod koniec dodać sok z cytryny, wlać olej i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość krótko zmiksować tylko do połączenia
  • 2. Śliwki wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną , podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć śliwki, przykryć bezą, na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

    Włożyć do gorącego piekarnika i całość piec około 45-50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaCiastoŚliwkibezasłodkościMama mnie nauczyładeserykrucheciasto z owocamiciasto krucheboże narodzeniekuchnia polskajesieńkuchnia babcidla gościPoczęstunekciasto ze śliwkamiciasto z beząna rozne okazjewarstwowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: ania-gotuje

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

To ciasto jest absolutnie niesamowite,...

Kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem...

To jedno z najpyszniejszych ciast...

kruche ciasto

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką

Przepis stary jak świat ,i uwielbiam...

kruche ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Soczyste śliwki, słodko - kwaśne,...

image-12u7rc5

Dodane przez: slodkoipieprznie

Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą

Migdałowe ciasto wypełnione podwójną...

dwukolorowe ciasto ze śliwkami i bezą

Dodane przez: capri

dwukolorowe ciasto ze śliwkami i bezą

Stworzone pod wpływem chwili, bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE