Kruche pierniczki kakaowe

0 (0 ocen)

Pierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika. Pierniczki dekorowałam po raz pierwszy z dziećmi i oczywiście większość posypek trafiła do brzuszków :)

Składniki:

  • PIERNICZKI:
    3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
    1/2 szklanki miodu
    150g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu

    LUKIER:
    1 białko
    1 -1,5 szklanki cukru pudru
    dekoracje cukiernicze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche pierniczki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać na popierze do pieczenia. Pierniczki bardzo nie rosną, więc nie ma konieczności zostawiania dużych odstępów między nimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 8-10min. Wystudzić.

  • 2. Białko rozetrzeć z cukrem pudrem, dodając go stopniowo. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję możemy nakładać go na pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub rożka zrobionego z papieru do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować