Pierniczki kakaowe

4.49 (178 ocen)

Pierniczki to tradycyjne ciasteczka świąteczne w wielu polskich domach. W tym roku przygotowałam wersję do powieszenia na choinkę oraz do paczek świątecznych z imionami w kształcie serduszek. Miałyśmy z córką super zabawę a małej tak zasmakowały że czeka mnie koleje pieczenie.

Składniki:

  • ( z podanych proporcji wyszły mi trzy duże piekarnikowe blaszki pierniczków)
    500g. mąki pszennej
    200 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    40 g. przyprawy do piernika ( 1 opakowanie)
    4 łyżki kakao
    150 g. miękkiego masła 82%
    1 jajko
    Dodatkowo:
    dowolne dekoracje: pisaki cukrowe , lukier , cukrowe ozdoby
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Pierniczki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Pierniczki kakaowe 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , sodą oraz przyprawą do piernika.
    Uformować kopczyk , zrobić w nim dołek.
    Wbić jajko oraz dodać miękkie masło.
    Wyrabiać dłońmi ciasto aż stanie się gładkie.
  • 
Pierniczki kakaowe 2. Ciasto przekroić na 3 części upewniając się że składniki dokładnie się połączyły.
  • 
Pierniczki kakaowe 3. Blat oprószyć mąką pszenną , rozwałkować każdy kawałek ciasta na ok. 1 cm.
    Wycinać dowolne kształty pierniczków.
    W tych które mają trafić na choinkę zrobić dziurkę np. końcówką od długopisu.
  • 
Pierniczki kakaowe 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasteczka.
    Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
    ( Pierniczki bardzo łatwo się przypalają dlatego trzeba pilnować czasu ponieważ każdy piekarnik jest inny)
  • Pierniczki kakaowe 5. Odstawić do wystudzenia , ziemne dowolnie udekorować.
    Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować