Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtek) włożyć do misy i wyrobić na konsystencje piasku. Dodać żółtka i zagnieść szybko na jednolite ciasto. Odłożyć 1/5 ciasta na bok i włożyć do lodówki (będzie to kruszonka).Wylepić dno blaszki i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
2.Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piec na funkcji góra-dół Ok. 20 min. na złoto.
3.W połowie pieczenia zacząć ubijać białka na sztywną pianę. Kiedy zaczną robić się tzw. „chmurki” dodawać cukier łyżka po łyżce za każdym razem ubijając 1-2 min. pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru. Ubijać do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
4.Na podpieczony spód wyłożyć śliwki obtoczone w mące ziemniaczanej. Wyłożyć na wierzch ubitą bezę. Posypać kruszonką.
5.Ciasto piec w 170 stopniach (góra-dół) około 20 minut. Wystudzić.
Komentarze