Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śliwki zatopione w bezowej piance, na górze kruszonka, a całość podana na kruchym cieście. Szybkie ciacho w sam raz na niespodziewanych gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blaszkę 23x28cm
    KRUCHY SPÓD:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła (zimnego)
    5 żółtek
    ŚRODEK:
    500g śliwek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    PIANKA BEZOWA:
    5 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtek) włożyć do misy i wyrobić na konsystencje piasku. Dodać żółtka i zagnieść szybko na jednolite ciasto. Odłożyć 1/5 ciasta na bok i włożyć do lodówki (będzie to kruszonka).Wylepić dno blaszki i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
  • 2. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piec na funkcji góra-dół Ok. 20 min. na złoto.
  • 3. W połowie pieczenia zacząć ubijać białka na sztywną pianę. Kiedy zaczną robić się tzw. „chmurki” dodawać cukier łyżka po łyżce za każdym razem ubijając 1-2 min. pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru. Ubijać do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
  • 4. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki obtoczone w mące ziemniaczanej. Wyłożyć na wierzch ubitą bezę. Posypać kruszonką.
  • 5. Ciasto piec w 170 stopniach (góra-dół) około 20 minut. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować