Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Wszystko razem siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wanilię, zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).
Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce.
2.Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200º, wstawiamy blaszkę z ciastem i zapiekamy przez 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
3.W tym czasie myjemy śliwki i przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Śliwki układamy skórką do dołu na zapieczonym spodzie.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu cienkim strumieniem dodajemy powoli olej i wanilię. Całość miksujemy do połączenia składników. Pianę wykładamy na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy mniejszą część ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze