Śliwki, budyń i wiórki kokosowe w kruchym cieście – to super ciasto na czasie, warstwowe.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma:20x32 cm
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny(u mnie Kasia)
2 łyżki śmietany 18%
3 duże żółtka
Sól do smaku
Nadzienie:
2 budynie kokosowe
¾ l mleka
3 łyżki cukru
10 dag wiórek kokosowych
3 białka + sól do smaku
½ szklanki cukru pudru
Około 1 kg śliwek
Papier do pieczenia
Kruche ciasto ze śliwkami budyniem i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, tłuszcze, posiekać wszystko nożem, potem wszystko szybko zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3, schłodzić.Śliwki opłukać, osuszyć, usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 ciasta, wyłożyć dno blaszki, nakłóć widelcem, zapiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temp. 180 stopni,lekko przestudzić. Ugotować budyń na mleku z cukrem, wylać na ciasto, wyrównać, ułożyć śliwki brzuszkami do budyniu, lekko wcisnąć.
Białka posolić do smaku, ubić z cukrem na sztywno. Potem dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać, wylać na śliwki. Na wierzch pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Na rumiany kolor. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze