Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    4 żółtka
    10 dag zmielonych migdałów
    15 dag masła, zimnego
    8 dag cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Warstwa śliwkowa:
    75 dag ciemnych śliwek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

    Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    20 dag drobnego cukru
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
    Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
    Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy jeszcze ciepły spód.
  • Przygotowanie 2. Beza:
    Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
    Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia.

    Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.
  • Przygotowanie 3. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować