Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

  • wyświetlono: 739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Warstwa śliwkowa:
75 dag ciemnych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

Beza:
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ szklanki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

  • Przygotowanie1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
    Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
    Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy jeszcze ciepły spód.
  • Przygotowanie2. Beza:
    Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
    Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia.

    Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.
  • Przygotowanie3. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŚliwkimigdałybezaDeserkruchekuchnia polskajesieńdla gościPoczęstunekciasto ze śliwkamiciasto na różne okazjeciasto z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem...

To jedno z najpyszniejszych ciast...

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Dodane przez: ilona.bakes

Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami

Pyszne i delikatne ciasto kruche...

kruche ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Soczyste śliwki, słodko - kwaśne,...

kruche ciasto

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką

Przepis stary jak świat ,i uwielbiam...

image-12u7rc5

Dodane przez: slodkoipieprznie

Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą

Migdałowe ciasto wypełnione podwójną...

ze śliwkami i bezą

Dodane przez: monikaT83

Łaciate ciasto ze śliwkami i bezą

Uwielbiam ciasto ze śliwkami, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE