Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy jeszcze ciepły spód.
2.Beza:
Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia.
Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.
3.Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Słodkich wypieków!
Komentarze