kruche ciasto ze śliwkami i bezą

4.22 (294 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Przepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru cukru
    cukier waniliowy
    250 g masła
    5 żółtek

    1 kg śliwek
    2 łyżki cukru
    3 kisiele żurawinowe

    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.22 (294 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Beza

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy śliwkowej i bezy.
    Śliwki myję i pozbawiam pestek. Wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody i zasypuję cukrem. Doprowadzam do wrzenia i często mieszając gotuję 10 - 15 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Kisiele (proszek) rozrabiam z 1/2 szklanki zimnej wody i wlewam do gotujących się śliwek. Mieszam energicznie i gotuję jeszcze 1 minutę. Odstawiam do wystygnięcia.
    Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypuję skrobię i miksuję jeszcze około 1 minuty.
    Ostudzone śliwki wykładam na kruchy spód i przykrywam pianą z białek. Posypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto chłodzę tak, by masa śliwkowa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować