Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą z orzechami

  • wyświetlono: 6205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami, delikatnym budyniem, chrupiącą bezą na zewnątrz i lekko ciągnącą w środku. Ciasto robi się ekspresowo. W czasie pieczenia spodu przygotowuje się pozostałe półprodukty.

AnkaFiranka
  • 90min

Składniki

Ciasto:
•420g mąki pszennej
•50 g cukru
•szczypta soli
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•200 g zimnego masła
•5 żółtek

Budyń:
•1 budyń waniliowy/ śmietankowy (ok. 40 g)
•500 ml mleka
•2 łyżki cukru
•1 łyżka masła

Owoce:
•900 g śliwek węgierek
•2 łyżki mąki ziemniaczanej (może być też ryżowa)

Beza:
•5 białek
•200 g cukru
•szczypta soli
•2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
garść orzechów ziemnych solonych

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą z orzechami

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy.
  • 4. Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut

Porady

Orzechy ziemne można zastąpić innymi ulubionymi orzechami np. włoskimi, laskowymi lub migdałami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakruchedo kawydomowesezonowebudyniowena jesieńz budyniemjesiennebabcineśliwkoweze śliwkamifioletowez beząnaturalnewedług babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-07p2uft

Dodane przez: Gosia Skrzypczak

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Uwielbiam kruche ciasta z dodatkiem...

Dodane przez: madziula13057

Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi

Swietny pomysł gdy chcesz szybko...

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Dodane przez: juchab

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Ciasto z mocno jagodowym akcentem,...

placek ze sliwkami

Dodane przez: capri

kruche ciasto ze śliwkami i bezą

pyszne sezonowe domowe ciacho

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Kruche ciasto kakaowe z budyniem...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE