Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą z orzechami

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami, delikatnym budyniem, chrupiącą bezą na zewnątrz i lekko ciągnącą w środku. Ciasto robi się ekspresowo. W czasie pieczenia spodu przygotowuje się pozostałe półprodukty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    •420g mąki pszennej
    •50 g cukru
    •szczypta soli
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •200 g zimnego masła
    •5 żółtek

    Budyń:
    •1 budyń waniliowy/ śmietankowy (ok. 40 g)
    •500 ml mleka
    •2 łyżki cukru
    •1 łyżka masła

    Owoce:
    •900 g śliwek węgierek
    •2 łyżki mąki ziemniaczanej (może być też ryżowa)

    Beza:
    •5 białek
    •200 g cukru
    •szczypta soli
    •2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    garść orzechów ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy.
  • 4. Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut

Porady

Orzechy ziemne można zastąpić innymi ulubionymi orzechami np. włoskimi, laskowymi lub migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować