Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja wersja kruchego ciasta z przyjemnie kwaskowymi wiśniami, które doskonale komponują się z delikatną pianką budyniową z nutą wanilii. Szybki w przygotowaniu, słodki i pięknie prezentujący się na naszym stole, idealny deser do kawy w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    420g mąki pszennej
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80g cukru pudru
    250g masła extra

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    2 budynie waniliowe
    200g cukru
    30g cukru wanilinowego
    1/2 szklanka oleju

    Dodatkowo:
    800g świeżych drylowanych wiśni
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    masło do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, jedna około 60% a druga 40% ciasta. Następnie każdą osobno owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • 2. Formę o wymiarach 24x38cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą, zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, delikatnie uklepać i wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Drylowane wiśnie dokładnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4. Budyniowa pianka:
    Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, cały czas ubijając dodawać małymi porcjami cukry i całość dokładnie ubić na sztywno. Następnie dodać budynie w proszku, wymieszać, wlać olej i całość delikatnie wymieszać.
  • 5. Gotową budyniową piankę przełożyć na podpieczone, wystudzone ciasto, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą, zamrożoną część ciasta. Ciasto tak rozmieścić aby zakryło całe wiśnie. Następnie gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować