Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja wersja kruchego ciasta z przyjemnie kwaskowymi wiśniami, które doskonale komponują się z delikatną pianką budyniową z nutą wanilii. Szybki w przygotowaniu, słodki i pięknie prezentujący się na naszym stole, idealny deser do kawy w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 24 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
420g mąki pszennej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
250g masła extra

Pianka budyniowa:
5 białek
2 budynie waniliowe
200g cukru
30g cukru wanilinowego
1/2 szklanka oleju

Dodatkowo:
800g świeżych drylowanych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, jedna około 60% a druga 40% ciasta. Następnie każdą osobno owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • 2. Formę o wymiarach 24x38cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą, zamrożoną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, delikatnie uklepać i wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Drylowane wiśnie dokładnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4. Budyniowa pianka:
    Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, cały czas ubijając dodawać małymi porcjami cukry i całość dokładnie ubić na sztywno. Następnie dodać budynie w proszku, wymieszać, wlać olej i całość delikatnie wymieszać.
  • 5. Gotową budyniową piankę przełożyć na podpieczone, wystudzone ciasto, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą, zamrożoną część ciasta. Ciasto tak rozmieścić aby zakryło całe wiśnie. Następnie gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokruche ciastoWiśniekawado kawysmaczneszybkietanieciasto z piankąsmaczne ciastokruche z wiśniami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z budyniową pianka i owocami

Dodane przez: ewelinao

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I OWOCAMI

Przepis znalazłam na jednym z blogów...

ciasto z morelami

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Przepis na to ciasto jest ostatnio...

kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką

Dodane przez: babka w formie

kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z delikatną, słodką...

ciasto

Dodane przez: dusiowa

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Pyszne ciasto ze słodką pianką...

image-1rsrg98

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z puchową budyniową...

ciasto

Dodane przez: izaa_a

kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

mam wrażenie, że to ciasto piekł...