Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

  • wyświetlono: 391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam ciasta z malinami, które doceniam przede wszystkim za lekko kwaśny smak. Idealnie równoważą pozostałe, słodkie składniki. Dodatkowo maliny pięknie oddaja swój kolor, nawet te mrożone. Dzisiaj proponuję kruche ciasto z malinami i pianką. Z zewnątrz jest bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się delikatna, puszysta budyniowa pianka,w której zanurzone są maliny. Polecam!

paczekIkona
  • 18 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche

Żółtka – 5 sztuki
Cukier puder – 4 łyżki (40g)
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
Mąka pszenna – 2 szklanki
Mąką krupczatka – 0,5 szklanki
Masło – 250 g


Budyniowa pianka

Białka – 5 sztuk
Cukier – 3/4 szklanki
Budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 sztuki
Olej – 1/2 szklanki

Dodatkowo:

Maliny świeże lub mrożone – 500g
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

  • 1. Ciasto kruche

    Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

    Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto aby pokryło całą powierzchnię blaszki.

    Piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

    Budyniowa pianka

    Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle miksując, wsypywać cukier po 1 łyżce. Następnie dodać stopniowo proszek budyniowy, nadal miksować. Na koniec, cienką strużką wlewać olej. Miksować, aż piana będzie idealnie gładka.

    Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać powierzchnię, ułożyć maliny (otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Z powodzeniem można użyć mrożonych malin, które należy dodać bez wcześniejszego rozmrażania. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.

    Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po upieczeniu trzymałam ciasto 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie studziłam przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Kruche ciasto z malinami i pianką przechowujemy w temperaturze pokojowej.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobudyńciastozmalinami

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową...

Bardzo smaczne i łatwe ciasto z...

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

image-27ur23t

Dodane przez: beniawojt

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Pyszne kruche ciasto z truskawkami...

Kruche ciaso z owocami i pianką budyniową

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Zapraszam na bardzo dobre i proste...

ciasto z morelami

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

Przepis na to ciasto jest ostatnio...

Kruche ciasto z budyniową pianka i owocami

Dodane przez: ewelinao

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I OWOCAMI

Przepis znalazłam na jednym z blogów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.