Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

4.29 (231 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasta z malinami, które doceniam przede wszystkim za lekko kwaśny smak. Idealnie równoważą pozostałe, słodkie składniki. Dodatkowo maliny pięknie oddaja swój kolor, nawet te mrożone.

Dzisiaj proponuję kruche ciasto z malinami i pianką. Z zewnątrz jest bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się delikatna, puszysta budyniowa pianka,w której zanurzone są maliny. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche

    Żółtka – 5 sztuki
    Cukier puder – 4 łyżki (40g)
    Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
    Mąka pszenna – 2 szklanki
    Mąką krupczatka – 0,5 szklanki
    Masło – 250 g


    Budyniowa pianka

    Białka – 5 sztuk
    Cukier – 3/4 szklanki
    Budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 sztuki
    Olej – 1/2 szklanki

    Dodatkowo:

    Maliny świeże lub mrożone – 500g
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.29 (231 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche

    Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

    Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto aby pokryło całą powierzchnię blaszki.

    Piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

    Budyniowa pianka

    Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle miksując, wsypywać cukier po 1 łyżce. Następnie dodać stopniowo proszek budyniowy, nadal miksować. Na koniec, cienką strużką wlewać olej. Miksować, aż piana będzie idealnie gładka.

    Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać powierzchnię, ułożyć maliny (otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Z powodzeniem można użyć mrożonych malin, które należy dodać bez wcześniejszego rozmrażania. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.

    Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po upieczeniu trzymałam ciasto 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie studziłam przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Kruche ciasto z malinami i pianką przechowujemy w temperaturze pokojowej.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować