Tego prostego, pysznego ciasta nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. A kiedy skończą się truskawki warto je przygotować z innymi kwaskawymi owocami: malinami, jagodami, agrestem.. )
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
5 żółtek
składniki na piankę: 5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
pół szklanki oleju rzepakowego
ponadto: 500 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj posiekane, zimne masło i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i włóż do zamrażarki na pół godziny. Formę o wym.25/30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, dociśnij. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
2.Pianka: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj cukier i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń i miksuj do rozpuszczenia. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania na małych obrotach.
3.Na ostudzony kruchy spód wyłóż pianę. Wyrównaj i poukładaj umyte,truskawki przekrojone na pół (część wciskając w pianę). Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze