kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
    3-4 łyżki gęstej śmietany

    1/2 kg czereśni
    1 szklanka cukru pudru
    2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odkrawam 1/3 część ciasta i odkładam ją do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam wydrylowane czereśnie. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować