Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

4.52 (279 ocen)

  • 1 min

Pyszne i kruche ciasto z jagodami

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:

    3 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny (w temp. pokojowej)
    6 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki pianka:

    3 budynie śmietankowe bez cukru
    6 białek
    1 szklanka drobnego cukru
    1/3 szklanki oleju
    około 700 gram jagód
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.52 (279 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść z nią. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (70% na spód-30% do starcia na wierzch). Ciasta powinno się owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, ja tak robię tylko z ciastem, które ścieram na wierzch, spodnie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spodnie ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wymiary blaszki 33x23 cm
  • 2. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna strużką wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy jagody, ja je wcześniej umyłam i odciekały na sitku, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować