Kruche ciastka z bakaliami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe, kruche, chrupiące ciasteczka do kawy z dodatkiem bakalii. Można je zabrać do pracy. Pracy niewiele a efekt – są smaczne i szybko znikają z talerza.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ kostki margaryny - u mnie Kasia
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka amoniaku
    3 żółtka
    1 duża łyżka śmietany 18%
    Papier do pieczenia
    4 łyżki suszonej żurawiny
    4 łyżki rodzynek sułtanek
    4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Kruche ciastka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, amoniak, śmietanę i margarynę oraz żółtka – posiekać składniki, potem dodać posiekane bakalie – zagnieść ciasto. Ciasto krótko schłodzić – około 15 minut, następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, za pomocą foremek wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 12 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Porady

1. jeśli nie mamy amoniaku można go zastąpić proszkiem do pieczenia. 2.do ciastek można dodać jeszcze orzechy laskowe. 3 ciastka można wycinać szklanką zamiast foremek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy piniowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować