Kruche ciasteczka z bakaliami

4.5 (141 ocen)

Maślane kruche ciasteczka w sam raz do filiżanki kawy czy herbaty lub na podwieczorek.

Składniki:

  • 250 g masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki pszennej
    po 3 łyżki rodzynek,żurawiny suszonej,moreli suszonych i posiekanych orzechów włoskich
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami,dodać mleko,cukier waniliowy,sól i stopniowo wsypywać mąkę cały czas miksując,dodać bakalie i wymieszać.
    Z ciasta uformować dwa wałki o długości około 30 cm .
    Posmarować każdy białkiem i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
    Ciasto przełożyć na folię spożywczą ,starannie owinąć i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto wyjąć z lodówki i bardzo ostrym nożem pokroić go na plasterki o grubości 4 mm ,przełożyć na blaszkę,piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować