Kruche ciastka rafaello

4.98 (150 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze kokosowe ciasteczka! W smaku bardzo podobne do cukierków rafaello. Kruche, intensywnie kokosowe (dzięki zmieleniu wiórek kokosowych).

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej

    100 g miękkiego masła

    100 g wiórek kokosowych

    60 g cukru

    2 żółtka z dużych jajek

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Kruche ciastka rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę wiórek kokosowych z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto - będzie konsystencji grubej kruszonki.
  • 3. Formować kulki ściskając w rękach ciasto a potem tocząc kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14-15 minut

Porady

Wiórki kokosowe należy koniecznie rozdrobnić, mają inny smak i konsystencję. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, bardziej stałe stają się po całkowitym ostygnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować