Kruche ciastka grzybki

5 (30 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Jesień w pełni, więc przygotowałam pyszne i proste do przygotowania ciasteczka grzybki.
Są to kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów, a ich kapelusze polane są czekoladą. Ciastka grzybki to przepis z mojego dzieciństwa. Moje córeczki były zachwycone i ciasteczka zniknęły błyskawicznie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto orzechowe na trzonki (nóżki):
    • 100 g mąki orkiszowej jasnej,
    • 40 g zmielonych orzechów włoskich,
    • 30 g cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol fiński),
    • 30 g miękkiego masła,
    • 1 małe jajko,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    ciasto na kapelusze:
    • 200 g mąki orkiszowej jasnej,
    • 35 g cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol)
    • 1 małe jajko,
    • 70 g miękkiego masła,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    mocowanie trzonków i polewa:
    • ok. 150 g czekolady mlecznej,
    • ok. 1 łyżka masła (opcjonalnie),
    • 1 łyżeczka gęstej śmietany (opcjonalnie),
    • kakao (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (30 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Kruche ciastka grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. ciasto orzechowe na trzonki:
    Orzechy włoskie drobno mielę. Do dużej miski przesiewam
    mąkę, daję zmielone orzechy, proszek do pieczenia, jajko, cukier oraz miękkie masło i rozcieram. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i zagniatam ciasto, następnie owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
    2. ciasto na kapelusze:
    Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier oraz miękkie masło i rozetrzyj. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i zagniatam ciasto, następnie owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
    3. Ciasto orzechowe dzielę na 20 części i formuję nóżki. Najlepiej aby jedna strona była płaska łatwiej będzie ją przymocować. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 15-20 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    4. Ciasto jasne dziele na 20 części i uformuję kapelusze, kawałki masy formuję w kulki i spłaszczam. Piekę tak jak nóżki w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 15 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    5. Około połowę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Można dodać trochę śmietany. Końcówkę nóżki zanurzam w roztopionej czekoladzie i mocuję do kapelusza. Odstawiam do wystudzenia i stężenia (najlepiej na kilka godzin).
    6. Rozpuszczam resztę czekolady z dodatkiem śmietany oraz odrobiną kakao i zanurzam kapelusze w niej kapelusze. Odstawiam do wystudzenia i stężenia
    7. Odstawiam do wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować