Kruche Ciasteczka Migdałowo Makowe

5 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie ciasteczka, zwłaszcza jak pachną świętami które są coraz bliżej ;)
Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki ciastek:

    180 g masła
    2 żółtka
    250 g mąki pszennej
    70 g mąki migdałowej
    120 g cukru
    2 łyżeczki cukru migdałowego
    4 łyżeczki suchego maku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel esencji migdałowej (jeśli używamy cukier migdałowy to pomijamy esencję)
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Kruche ciasteczka migdałowo makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut.
    2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
    3. Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w 180 stopniach.
    ciastka przechowujemy w metalowej puszce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mąka migdałowa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na kruche ciasteczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować